Telefonstörningarna - felet har avhjälpts

2:03 min

Många har idag haft stora problem att ringa på sin mobil eller surfa. Anledningen är ett allvarligt fel i mobiltelefonnätet. Problemet ska nu vara löst.

– Jag kan inte ringa och inte ta emot några samtal. Fick meddelande som säger att Inger ringt mig. Men jag har ju haft telefonen på. Så var jag inne nu och såg att det var ett tekniskt problem. Men jag får nästan magsår, säger Marianne Diving som är en av alla som drabbats.

Från niotiden på morgonen fram till strax efter tre i eftermiddags har det varit allvarliga störningar inom de flesta av landets mobiltelefonnät. Problemet ska ha börjat inom Tele2:s 3G-nät, som delas med Telia, och därefter fått efterverkningar även inom andra nät.

Enligt Oliver Carrà presschef på tele2 var det en router som krånglat. Det är en enhet i ett nätverk som kopplar samman flera lokala datornätverk och dirigerar datatrafiken mellan dessa.

– Enligt den första översyn vi nu gjort visar att det har varit ett fel i den här hårdvaran, säger Olivier Carrà.

Kan det ha varit ett sabotage?

– Ingenting tyder på det, säger han.

Förutom Telias och Tele2:s 3G-nät har även Tele2:s fasta nät påverkats liksom det 2- och 4G-nät som Tele2 delar med Telenor. De har dock mest haft störningar i vissa län norr om Östergötland. Tre har inte haft några störningar alls.

Under senare år har alltmer av den fasta telefonin lagts över på mobila nätet innebär att även telefoner och växlar som man tror har en fast telefonlinje egentligen fungerar över nätet. Det har idag lett till att Tele2:s samtliga växlar i landet under dagen haft stora problem.

Hur ska ni kompensera kunderna?

– Vår grundhållning är att det är en fråga mellan oss och våra kunder, säger Olivier Carrà på Tele2.

Men du når ju många kunder nu.

– Det är klart att tjänsterna har ju inte fungerat under dagen. Det tar vi väldigt allvarligt på. Men det har inte varit under någon lång tid, så grundhållningen är att nu fungerar tjänsterna. Men är man som kund missnöjd, då får man kontakta oss.