BORÅS

Mer våld i skolan, men på Boda är det lugnt

1:48 min

Ekot rapporterar att anmälningarna om hot och våld i skolorna har ökat de senaste åren. På Bodaskolan i Borås tycker dock inte eleverna att de märker av det.

Det tillhör ovanligheterna att se någon bråka säger några elever på Bodaskolan.

– Det var mer bråk på mellanstadiet. Jag är inte rädd när jag går här, utan känner mig trygg, säger två elever på Bodaskolan.

Eleverna hänvisar till att tryggheten bland annat beror på FC Ibra, en förening som ska hjälpa eleverna nå sina betygsmål och få dem att delta på lektionerna. Men de är också till för att skapa trygghet på skolan. Dilo Batifi är ordförande i FC Ibra och menar att de ingriper om de ser något bråk på skolan.

– Om någon hotar eller bråkar så griper vi in och kopplar in familjen till den personen. Vi vill kämpa och visa att Bodaskolan är en bra skolan, säger han.

Marika Andersson, rektor på skolan, tror att anmälningarna på skolor delvis ökat eftersom man lärt sig att se allvarligare på olika situationer och därmed är mer benägna att anmäla.

– Skolan är en del av samhället och ett brott ska anmälas, oavsett om det begås i skolan eller utanför den. Så fort vi får vetskap om något som hänt så agerar vi, säger hon.