Före detta polis bland de misstänkta Chelseasupportrarna

1:20 min

I Storbritannien rullar skandalen vidare kring de rasistiska Chelseasupportrarna som knuffade ut en färgad man från tunnelbanan. I dag visar det sig, att en av de misstänkta är före detta polis och numera chef för en organisation för mänskliga rättigheter.

”Vi är rasister, och det är så vi vill ha det”, skanderar de berusade Chelseasupportrarna när de knuffar ut en färgad man ur tunnelbanevagnen i Paris i samband med matchen mellan Chelsea och Paris Saint-Germain.

Skandalen har väckt enorm uppmärksamhet i Storbritannien, där fotbollsupportrars uppförande är ett sårigt ämne sedan de historiska tragedierna då människor dött under läktarkravaller.

I går publicerade polisen Scotland Yard bilder på tre misstänkta. Och i dag visar det sig, att en av dem är en före detta polis från Nordirland som numera är chef för en organisation för mänskliga rättigheter.

Mannen har stängts av från en av de organisationer han jobbar åt i väntan på utredning. Han förnekar själv att han var en av dem som skrek rastiska slagord, hans advokat säger att han står till polisens förfogande och att han kan förklara sin oskuld.

Ingen av de inblandade kan dömas i Storbritannien, men om de skulle ställas inför rätta i Frankrike, så riskerar de upp till tre års fängelse.

Klubben Chelsea har förklarat, att hela klubben liksom ägaren, den ryske oligarken Roman Abramovitj, fördömer rasistattacken och att de som identifierats som att ha deltagit, kommer att portförbjudas på livstid från Chelseas matcher.