Elever använder allt grövre språk

1:56 min

Under förra året fick skolinspektionen in drygt 270 fall av kränkande behandling av elever från skolor i länet. Både personal och elever på flera skolor som P4 Radio Stockholm besökt uppger att det är vanligt med sexistiskt och homofobiskt språk ute på skolorna.

– De flesta kan ju driva om saker som är riktiga kränkningar, men att kalla någon för hora på skoj det är inte okej, eller att använda rasistiska uttryck, vi tänjer ju på gränserna, säger Yasmin Moalim som går i Vällingbyskolan.

– Det är faktiskt ganska konstigt, vi lär oss i skolan att bögar ska accepteras men fortfarande mobbar vi varandra genom att kalla varandra bög, det går liksom inte ihop, säger Josef Hilal.

– Det är killarnas umgänge som brukar dra upp det här, du är bögig för du kan inte slåss, du går till lärarna så ska inte killarna lösa det, säger Rizwan Ebrahimi.

Den vanligaste orsakerna bakom anmälningarna till skolinspektionen är kränkande behandling. Ungefär 250 stycken per år har skolinspektionen fått in sedan 2010. I anmälningarna ligger bland annat att en elev har sagt något nedsättande om en annan elev.

När P4 Radio Stockholm har besökt skolor i Stockholm vittnar både skolledning, personal och elever om ett allt grövre språk mellan eleverna. De kallar varandra för bög, hora eller olika könsord. 

– Bara för jag säger bög, är jag inte homofobisk, säger en elev på Thorhildsplans gymnasium i Stockholm.

– Man kan kalla någon för jävla bög, men det är mer så att man inte tar åt sig för det är typ på skoj, säger Soma Mustafa på samma skola.

Göran Skogsberg, rektor vid Vällingbyskolan är medveten om problemet.

– Som rektor är ju min förhoppning att all personal ska korrigera elever som tar till de här fula orden. Vi försöker få eleverna att förstå om det är kränkningar om kön, etnicitet eller sexuell läggning, säger han.