Brittiska ex-ministrar i politisk skandal

1:45 min

Två brittiska topp-politiker har ertappats med att vara villiga att sälja sina politiska kontakter till privata intressen. En av dem är den före detta utrikesministern för socialdemokratiska Labour, Jack Straw.

– Jag förstår att det är mitt namn ni är ute efter, säger Jack Straw och skrattar inför den mullvadande reporterns dolda kamera.

Han berättar också att han redan har använt sitt namn och sina kontakter för att åstadkomma en lagförändring i Ukraina som ett privat företag ville ha. Han påstår också att han lyckats påverka EU-politik på uppdrag av samma företag genom att, som han säger, arbeta under radarn.

Det är tidningen the Daily Telegraph och Tv-kanalen Channel Four som står för avslöjandet. Reportrar påstod sig komma från ett kinesiskt företag som ville ha hjälp med lobbyverksamhet av etablerade politiker.

De skickade förfrågningar till tolv parlamentsledamöter. Två nappade; Labours Jack Straw och den konservative Malcolm Rifkind, som också har varit utrikesminister.

Malcolm Rifkind erbjöd det han trodde vara ett kinesiskt företag att ställa frågor i parlamentet som om de vore hans egna. Han utlovade också att han kunde ordna möten åt företaget med alla brittiska ambassadörer runt om i världen genom sin bakgrund som utrikesminister.

Rifkinds fall är särskilt känsligt, eftersom han är ordförande i premiärministerns särskilda säkerhets- och underrättelseutskott.

– Jag har hur mycket tid som helst att erbjuda, förklarade Rifkind inför den dolda kameran.

Jag kan styra mina dagar, jag är min egen arbetsgivare, säger Malcolm Rifkind som tjänar 67000 pund om året som parlamentsledamot.

TV-reportaget ska sändas i kväll, men både Jack Straw och Malcolm Rifkind har under dagen tillfälligt fråntagits sina partimedlemsskap i väntan på utredning.

För både Labour och Tories, är skandalen politisk dynamit, eftersom det är val i Storbritannien om drygt två månader, och båda partierna pressas av missnöjespartiet Ukip som vinner mark delvis på grund av sitt antietablissemang-budskap.