Sjöfartsbranschen vill stoppa sexuella trakasserier

5:06 min

Sjöfartsstuderande tjejer kan ofta råka ut för olika formar av sexuella anspelningar och trakasserier. Nu vill branschen försöka stoppa det genom att införa nolltolerans mot sexuella trakasserier till sjöss.

SEKO Sjöfolks klubbordförande på Destination Gotland Christer Engström säger att yrket är mansdominerat och språket kan många gånger vara grovt.

-Vi jobbar kanske för lite med frågan, och jag tror att det kan ta generationer innan det blir bättre.

Destination Gotland har en handlingsplan när det gäller jämställdhet och Anette Widlund tror inte att det här är en könsrelaterad fråga, utan det handlar om att man jobbat ihop länge.

-Upplever man att språket är för grovt ska man säga ifrån, man behöver inte tolerera det.

-Man glömmer bort att de elever vi tar emot inte har lika lång livserfarenhet som vi har, och de är utsatta på ett annat sätt än vi som jobbat länge.

-Vi tar upp frågan när vi pratar om arbetsmiljö, för det är bra att påminna sig om det. Vi som jobbat länge, blir lätt avtrubbade så vi behöver se det  från den andra sidan.

-När man förstår att det handlar om unga människor som vi vill ha till oss senare, så tycker man att det är viktigt och intressant, säger Anette Widlund, utbildningsansvarig på Destination Gotland.