Skolplikt

Åre kommun försöker ta reda på vad de har gjort

1:30 min

Åre kommun försöker nu ta reda på vad som egentligen har hänt, efter avslöjandet om att kommunen aldrig polisanmälde när två barn aldrig gick i skolan under de tio år de var folkbokförda i kommunen.

– Det fanns rutiner och de var inte vattentäta det är uppenbart, säger Lottie Corrias Näslund, barn- och utbildningschef Åre kommun. 

Historien handlar om en familj som i dag har en mamma som misstänks för att ha hållit sina vuxna barn inlåsta i Bromölla under flera år. Samma familj var folkbokförda i Åre kommun mellan 2001 och 2011. I familjen fanns det två barn som skulle ha gått i skolan. Men av någon anledning missade kommunen rutinen att göra en polisanmälan när barnen inte dök upp i skolan. 

– Vi kontakta vårdnadshavare när vi upptäckte att det fanns två barn som var skolpliktiga. Men vi fick inte kontakt och sen lämnades det över till den rektor som ansvarade på den skolan som barnen skulle ha gått utifrån den folkbokföringsadressen som de stod på, säger Lottie Corrias Näslund. 

Men när P4 Jämtland kontaktar rektorn så är händelsen med de två barnen inget som hon kommer i håg. Hon berättar att en sådan ovanlig händelse borde hon ha kommit i håg liksom namnen på barnen. 

– De här eleverna hade aldrig kommit innanför mitt nät utan det hade blivit ett stort pådrag. Det fanns inga elever som var behov av stöd som inte fanns i mitt rektorsområde som inte fick det, säger hon. 
– Det måste vara något fel i systemet när sådant här inte kommer riktigt upp.

Hos kommunen pågår nu ett grävande och undersökande jobb för att räta ut alla frågetecken. 

– Vi har kontakt med vårt arkiv, vi har kontakt med socialtjänst och polis för att säkra upp vad har vi gjort och vad har vi inte gjort, säger Lottie Corrias Näslund.