Lastbilschaufförerna ökar trycket med daglig protest

1:51 min

Lastbilschaufförernas aktion riktar sig mot det de kallar oschyssta villkor och osund konkurrens inom åkeribranschen. Varje dag klockan 12 och klockan 24 kommer de att stanna sina lastbilar vid vägkanten i femton minuter. Aktionen ska fortsätta fram till påsk.

Protesten kommer efter det att en lastbilschaufför som var inblandad i en dödsolycka nära Örebro har släppts på fri fot i väntan på dom. I den här olyckan dog en lastbilschaufför och fyra personer skadades. 

-- Vi upplever att svenska chaufförer och åkerier blir hårdare straffade än utländska för samma grejer som inträffar, säger Michael Högberg som är åkare och en av initiativtagarna till protesten i Göteborg.  

Michael Högberg berättar att protesten inte handlar så mycket om just det här fallet. Syftet med protesten är att försöka stoppa det som finns bakom liknande olyckor, nämligen de oschyssta arbetsvillkor som många utländska lastbilschaufförer utsätts för.

– Vi ska få politiker och samhället att vakna och att inse att detta inte är okej. Trafiksäkerheten är viktig och idag vet man inte vem befinner sig på vägarna. Det kan vara körkortslösa lastbilschaufförer eller stressade lastbilschaufförer. De har ofta ett lönesystem som baseras på kilometrar och det är dessutom ett lönesystem som inte är tillåtet inom EU. 

För att motverka den osunda konkurrensen inom branschen anser Michael Högberg att Sverige måste jobba för att uppnå de målsättningar som finns inom EU.

-- EU har ett tydligt uttalat mål rörande transportbranschen när man pratar om den sociala lagstiftningen, löneskillnader, osv. Vi kräver att vår regering följer detta och att Sverige hamnar på den nivå som EU önskar. Vi måste jämna ut skillnaderna i branschen.