Stor ökning av hot och våld i skolan

1:47 min

Antalet anmälningar om fysiskt våld på skolorna i Västra Götaland mer än fördubblades från 2012 till 2014, enligt Arbetsmiljöverket.

-- Det är ingen förvånande uppgift, när siffrorna är så pass tydliga så måste det ha blivit en ökning, men skolan kan i vissa fall också ha blivit ännu duktigare på att se risken och att anmäla och det är en känd ohälsorisk, säger Ingela Eriksson Settergren, som är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, till P4 Göteborg.

På ett gymnasium i Göteborg samlas ett antal elever kring ett pingisbord. Två av killarna börjar på skoj knuffa på varandra och bråkar om vems tur det är att spela. Den här gången går en vuxen emellan innan det blir allvarligt. Men det händer att skojbråk urartar.

-- I vår klass finns det väldigt mycket, man knuffar på varandra lite, sdaen börjar man låtsasslå varandra och det har hänt att det har blivit allvar till slut, säger en elev.

-- Ja det är vanligt, man är van med att alla bara skojbråkar men ibland kan det leda till något seriöst, säger en annan elev från en annan skola.

Bråk är en otrygghetsfaktor på skolorna men det som Arbetsmiljöverket reagerar på är de tillbud som kan innebära allvarlig fara för liv och hälsa. Det är dessa anmälningar som har ökat i Västra Götaland från 42 stycken 2012 till 86 förra året.