Telefonstörningarna - felet har avhjälpts

1:37 min

Operatörerna har nu hittat det fel som orsakat stora störningar i mobiltrafiken idag, även om det fortfarande finns vissa problem med störningar.

– Felet är avhjälpt, säger Staffan Lindmark, jurist vid Post och telestyrelsen.

Problemet ska ha börjat inom Tele2:s 3G-nät, som delas med Telia, och därefter fått efterverkningar även inom andra nätverk. Även om det tekniska felet är avhjälpt kan det fortfarande hända att användare får problem att surfa eller ringa.

Enligt tekniker Ekot har talat med ska problemet ha varit allvarligt vilket förklarar varför det tog drygt sex timmar att lösa.

Förutom Telias och Tele2s 3G-nät har även Tele2:s fasta nät påverkats liksom det 2G-nät och 4G-nät som Tele2 delar med Telenor. De har dock mest haft störningar i vissa län norr om Östergötland. Tre har inte haft några störningar alls.

Eftersom mycket av fast telefoni under senare år lagts över på mobila nätet innebär det att även telefoner och växlar som man tror har en fast telefonlinje egentligen fungerar över nätet. Bland annat ska Tele2:s samtliga växlar i landet under dagen haft stora problem.