Få ringer till trygghetstelefonen i Örebro

1:32 min

Det är få personer som ringer till Örebro kommuns trygghetstelefon som finns tillgänglig för de som vill prata med någon sent på helgerna. Men fler väntas ringa framöver.

– Det har gått bra på så vis att allt har fungerat som det ska. Det har ringt ett par stycken varje natt så det har inte varit någon anstormning, det här är nytt och vi förväntar oss att det kommer att öka, säger Rolf Atterling på organisationen Missing People. 

Vad är det som talar för att det här kommer att öka?

– Jag tror att många håller sig hemma när det är så här kallt och ruggigt, det blir mer folk ute sen när det blir behagligare temperatur och lite mer fart på stan överlag, säger Rolf Atterling.

Det är Örebro kommun som har trygghetstelefonen, men det är frivilliga från organisationen Missing People som bemannar telefonen och svarar personer som känner sig otrygga på nätterna.

Men det är bara på fredagar, lördagar och vissa helger mellan klockan 23.00 och 03.00 som man kan ringa till trygghetstelefonen.

– Det ligger i vårt uppdrag att vi ska kunna hålla en beredskap samtidigt ser vi det här som en möjlighet att kunna nå nya människor, kunna engagera fler som vill engagera sig i vår övriga verksamhet, säger Rolf Atterling.

Han menar att verksamheten med trygghetstelefonen drivs som pilotprojekt och kommer att utvärderas. Rolf Atterling menar att det finns skäl att utöka verksamheten så att människor kan ringa fler timmar och fler dagar eftersom behovet finns.