På resa i torkans spår

6:09 min

Till vardags befinner sig Sveriges Radios korrespondent Agneta Furvik i New York, men i veckan är hon på en roadtrip i den över 70 mil långa Central Valley i Kalifornien, där en svår torkperiod nu går in på sitt fjärde år. Vi kommer bland annat få följa med till mandelodlingar och företag som målar gräsmattor. Hör Agneta Furvik berätta mer om torkan, och följ hennes rapportering från Kalifornien under resten av veckan.

Grafik: Svår torka i Kalifornien

Den här veckan gör vår USA korrespondent Agneta Furvik en roadtrip i den över 70 mil långa Central Valley i Kalifornien, där en svår torkperiod nu går in på sitt fjärde år. I nästan hela delstaten råder extrem eller exceptionell torka och vattenbristen är akut, både för hushåll och för de odlare som förser USA med en tredjedel av behovet av frukt, grönsaker och andra livsmedel.

I torkans spår följer förstörda skördar, miljardförluster, arbetslöshet och fattigdom. Men också nya lösningar som att måla villaträdgårdarnas gräsmattor med grön färg, nu när man inte längre får vattna fritt...

Vi ska också följa med till Kaliforniens nya guld, mandelodlingarna. I Central Valley odlas 80 procent av världens mandlar. Mandlar är big business och starkt efterfrågade av hälsomedvetna människor som vill följa GI- och andra dieter. Men mandelträden kräver enorma mängder vatten, och samtidigt som de gett ett stort uppsving för många odlare, ifrågasätts rimligheten i att odla den törstiga mandeln i ett av USA:s torraste områden. Hör Agneta Furvik berätta mer om torkan i P1 Morgon tisdag, och följ hennes rapportering från Kalifornien under resten av veckan.