Fatah i majoritet i palestinska lokalval

I torsdagens val i de palestinska områdena till olika kommunala församlingar på Västbanken och i Gazaområdet verkar president Mahmoud Abbas Fatah-rörelse ha vunnit majoritet i 60 procent av församlingarna.

Det är första gången som den militanta islamistiska Hamas-rörelsen ställer upp i palestinska val. Det handlar nu om lokalval som har pågått sedan december förra året.

I den andra omgången av valen, i januari i år, segrade Hamas stort i flera kommuner i Gazaremsan som är hemmaplan för Hamas. Men den här gången har Fatah, som leds av den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, klarat sig bättre också i de kommuner i Gaza där man röstade i den här valomgången.

Ger bild av kommande val
Många tror att resultatet i de här lokala valen ger en bild av vad som kommer att hända i de palestinska parlamentsvalen som ska genomföras i sommar och där Hamas också ställer upp.

Fatah som aldrig tidigare har utmanats på allvar på det politiska planet lider av att det också är just Fatah som styr den korruptionsanklagade och av många palestinier illa omtyckta palestinska myndigheten.

Hamas på väg uppåt
Medan Hamas, vid sidan av sin militära gren, har en bred social hjälpverksamhet på sitt program som väljarna gillar. Opinionsundersökningar har visat att stödet för Fatah minskar medan Hamas är på väg uppåt.

Men Fatah tycks ändå ha klarat sig relativt bra i valet, möjligen med hjälp de små lättnader i den israeliska ockupationen som partiledaren, president Abbas, kan berömma sig av att ha förhandlat fram.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se