Konsumenter äcklade av ihjälslagna smågrisar i Danmark

7:15 min

P4 Gotlands rapportering om att grisproducenter i Danmark slår ihjäl klena spädgrisar direkt vid födseln genom att slå dem i betonggolvet eller i boxinredningen, väcker reaktioner. 

Både konsumenter och grisföretagare reagerar på uppgifterna om villkoren för de minsta kultingarna i Danmark.

Det kan röra sig om uppemot en halv miljon kultingar per år, enligt branschorganisationen Danske Svineproducenter.  De säger att det är underviktiga och sjuka grisar som slås ihjäl på det här sättet.

Danskt kött finns i gotländska livsmedelsdiskar liksom på många andra håll. Några konsumenter i Visby tänker så här om den danska hanteringen, när de väljer kött i butiken:
- Förskräckligt. Samtidigt har jag ju hört att svenska lantbrukare kanske kastrerar sina hangrisar utan bedövning, så man kanske borde tänka att man inte skall äta kött över huvudtaget.

-Jag äter bara svenskt kött. Det är verkligen vidrigt, usch, otroligt äckligt att små kultuingar som precis hunnit födas hanteras så.

Mats Bondesson, ordförande för Grisföretagarna Gotland, säger att det är beklagligt det som händer i Danmark.

-Det är inga roliga siffror att höra. Vi har ju inte riktigt sådan avel här i Sverige. Vi vill ju försöka få alla att överleva. Missbildade grisar och grisar med defekter är man ju skyldig att avliva och då skiljer nog inte metoden så mycket från den danska, säger han.

Men i Sverige sker ansträngningar för att få kultingarna att överleva, förklarar han.

-Man försöker ju få liv i alla djur; man kan föda och hjälpa dem på olika sätt så att de skall klara sig. Det är sondmatning och ibland har man värmebad i en balja med dem för att de skall få upp temperaturen. Det är lite pyssel att ta hand om de svagaste, säger Mats Bondesson.  

Mats Bondesson tror inte att den svenska grisuppfödningen är på väg att ta efter den danska.

-Det går inte att jämföra oss. Vi har mycket strängare djurskyddsregler och utrymmeskrav. Vi har högre djurvälfärd, säger han.