BORÅS

Bodaskolan räknar med ett lyft i matte

1:56 min

Sedan i höstas har Bodaskolan deltagit i Skolverkets storsatsning Matematiklyftet. Både lärare och elever tycker att matteundervisningen har blivit bättre.

– Vi försöker att tänka på matte på ett nytt sätt än vad vi gjort tidigare. Mer problemlösningsinriktat. Och det är inte alltid svaret som är det viktiga, utan det är vägen dit. Hur man löser och hur man tänker, säger läraren Berit Hjalmarsson. 

Nästa år lägger Skolverket 104 miljoner kronor på storsatsningen Matematiklyftet. Efter läsåret 2015-2016 kommer därmed drygt 37 000 matematiklärare runt om i landet ha deltagit i satsningen, vilket gör Matematiklyftet till den största fortbildningsinsatsen i ett enskilt skolämne någonsin i Sverige.

I Sjuhärad kommer 24 skolor att delta nästa läsår, som också blir den tredje och sista omgången av satsningen.

Deltagit i ett halvår
Bodaskolan i Borås har deltagit i Matematiklyftet sedan i höstas och kommer även att delta nästa läsår. 

Varje tisdag träffar matematiklärarna på Bodaskolan lärare från Fjärdingskolan för att diskutera matematik. Från Skolverket får de uppgifter som de ska genomföra med eleverna och sedan utvärdera tillsammans med sina kollegor.

Det handlar om att ta sig an matte på ett nytt sätt, och en uppgift kan till exempel bestå av att eleverna ska skapa egna matematiska problem med endast en bild på en giraff som inspiration.

Än är det för tidigt att peka på resultat. Men läraren Berit Hjalmarsson tycker att matteundervisningen har förbättrats sedan de började med Matematiklyftet.

– Jag tycker att det har blivit det. Jag jobbade inte så mycket på det här sättet innan, att man jobbar i grupper och att man jobbar med ett problem en hel lektion. Nu kan en uppgift ta 60 minuter att lösa och då ger det också mer till barnen att man kommer fram till något och att man ser att arbetet ger resultat.

Roligare lektioner
Eleverna Adna Mohmed i 5A och Ahmed Rahimi i 6A tycker att lektionerna både har blivit roligare och att det har blivit lättare att lära sig det senaste halvåret.

– Matte är mitt favoritämne och då när jag lär mig mer så gillar jag verkligen det. Jag gillar att hela tiden lära mig mer och mer, säger Ahmed Rahimi.