Jönköpings län

Vårdpersonal ska lära patienter att leva i nuet

7:38 min

Femton vårdcentraler i Jönköpings län kan snart erbjuda cirklar i mindfulness till sina patienter.

Kunskapen kring mindfulness ökar i länet. Nu ska personal från 15 vårdcentraler utbildas för att sedan leda cirklar i mindfulness för patienter runt om i länet.

Det är många som är stressade, känner oro, kanske har svårt att sova eller behöver öka sin koncentration. Då kan det vara bra att försöka vara lite mer i nuet än vad man ofta är.

Mindfulness härstammar från religionen buddhism, där man utövar det genom bland annat meditationsövningar. Men Anne Wilderoth påpekar att mindfulness inte är en religiös handling utan handlar om att leva i nuet.
– Man kan översätta det till uppmärksamhetsträning. Uppmärksamhet på det som händer i en, men också det som händer utanför. 

Under hösten har 25 medarbetare gått ett internetbaserat program i mindfullness och i vår beräknas de bli cirkelledare. Cirklarna riktar sig till patienter som har en lättare psykisk ohälsa.
– Det är för de som har huvudvärk, svårt att sova och känner sig stressad och orolig. Det ska vara för den patientgruppen som inte kräver behandling hos kurator eller psykolog.