De stora telestörningarna är över

1:20 min

Det tog fem timmar men nu ska Tele2:s och Telias telenät fungera igen. Orsaken till teletrasslet är inte helt klarlagt, och exakt hur många kunder som drabbats är det heller ingen som vet , men det handlar sannolikt om ett mycket stort antal i hela landet.

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på det som inträffat under dagen, och det är ju därför som vi nu tillsätter en utredning som ska klarlägga vad som hände, varför, och framförallt hur vi undviker att nåt liknande händer igen, säger Roija Rafii, pressinformatör på Telia.

Inte förrän vid tretiden nu i eftermiddags var kom telefon- och internetuppkopplingen tillbaka på allvar för abonnenterna. Under dagen har funktionen kommit och gått, och tidvis har det varit helt omöjligt att komma fram på telefon, i synnerhet för den som ringt via Telias eller Tele2:s mobilnät. Andra gånger har samtalet avbrutits, och trasslet har även påverkat larmnumret 112, vilket gör det hela extra allvarligt.

Vad var det då som hände?

Ja, enligt Telias informatör Roija Rafii har teknikerna till sist kommit fram till att det var en router i nätet som inte fungerade, något som i sin tur fick oanade konsekvenser.

Finns det då chans till nån form av kompensation för de kunder som drabbats under dagen?

– Nja, det är tveksamt eftersom trafiken inte låg helt nere, utan trots allt fungerade av och till, säger hon.  

– I och med det så uppfyller störningen inte villkoret att den som drabbas ska ha varit utan förbindelse i tre dygn innan det kan bli fråga om någon ersättning, säger Roija Rafii till P4 Radio Stockholm.