Kommunfullmäktiges beslut: Lägenheterna säljs

1:56 min

I dag beslutade kommunfullmäktige i Gävle att gå med på Gavlegårdarnas begäran om att sälja 13 av sina fastigheter med totalt 737 lägenheter i bostadsområdet Sätra och Bomhus. På åhörarläktaren fanns flera hyresgäster som protesterade. 

Förra veckan lämnades en protestlista på över 600 namn in till kommunen. Missnöjet över att fastigheterna ska säljas märktes också under dagens kommunfullmäktige då ett tiotal hyresgäster protesterade med lappar med texten "Sälj inte mitt hem!"

– Majoriteten är välfigt upprörda. Jag känner flera stycken som vill byta lägenhet nu, säger hyresgästen Annika Enroth

Syftet med försäljningen är att få in kapital som Gavlegårdarna sen kan investera i nya hyreslägenheter. Vänsterpartiet var som enda parti emot dagens beslut. De vill istället se andra lösningar. 

– Vi är väldigt oroliga för vad som händer. Särskillt i de inledande skederna vid en försäljning, säger vänsterpartisten Tord Fredriksson.

Det var många ledamöter som var delaktig i debatten om Gavlegårdarnas försäljning. En av dom var Inger Källgren Sawela från Moderaterna.

– För Väntsterpartiets tror jag att det här är en djup ideolgisk fråga. Nämligen att samhället ska äga, samhället ska driva, säger moderaten Inger Källgren Sawela.