Ystad

Miljönärvänlig kampanj i Ystad

2:53 min

Att laga, låna och återanvända istället för att köpa nytt. Det är tanken bakom en ny miljömärkning som branschorganisationen Avfall Sverige just nu lanserar. Först ut i Ystad att få märkningen är biblioteket och en syateljé.

"Miljönärvänlig" står det på de två guldfärgade klistermärkena som Lotte Nilsson, miljöstrateg på Ystads kommuns avfallsenhet, satte upp idag.

– Det ska symbolisera att man blir rik genom att återanvända, återbruka och ta hand om plaggen, sakerna och tingen man har, säger Lotte Nilsson.

Tanken med den nya miljömärkningen är att få människor att återanvända mer och på så sätt minska på vårt avfall. Alla verksamheter, företag och organisationer har möjlighet att få märkningen om de har som huvudverksamhet att få allmänheten att laga, låna och återanvända.

– Vi lever ju i ett slit- och slängsamhälle idag och det kan i många fall bero på okunskap, att man inte vet var man ska klacka om sina skor, att man inte vet var man ska sy upp sina byxor eller laga sin dragkedja eller att man inte vet att man kan låna saker, säger Lotte Nilsson

På biblioteket bygger ju hela idén på att låna istället för att köpa nytt och i Pia Leufstedts syateljé kan gamla plagg få komma till heders igen.

– Merparten av min verksamhet är att laga och ändra äldre grejer och plagg, sedan är det naturligtvis nysömnad också, säger hon.

Pia Leufstedt visar några av de kläder som hänger på galgar och väntar på att bli lagade. En folkdräkt som ser att ha använts i generationer behöver nya sidenband på livstycket. En man har lämnat in sin fars gamla ullrock som ska sys in. En skjorta ska få ärmen lagad.

– Istället för att den ska kastas blir den som ny igen.

Ett av Pia Leufstedts större projekt var en brudklänning som en kund hade köpt på second hand.

– En 80-talsbrudklänning, den sydde jag om så att den var anpassad till dagens läge och så som hon ville ha den, det var spännande att vara med om en så stor förvandling, säger hon.