Han har studerat jihadister på nära håll

16 min

Marco Nilsson åkte ner till norra Irak där IS strider för att lära sig mer om jihadister.

På dagarna var det ganska lugnt men på nätterna var det givetvis mer militäraktiviteter. På nätterna kan IS använda mörkret som skydd för att attackera fronterna.

Marco Nilsson, universitetslektor vid Högskolan i Jönköping, är precis hemkommen efter att ha varit vid flera fronter i Irak och Kurdistan där terrorgruppen IS strider. Han undervisar bland annat om internationella relationer och konflikter och har tidigare forskat om svenska jihadister. Nu har han intervjuat kurdiska soldater som slåss mot IS i norra Irak.
– Jag tänkte det kunde vara en bra idé att intervjua personer som befinner sig på andra sidan fronten för att få en helhetsbild av konflikten.

Jag åkte dit utan att veta exakt vad jag letade efter. Jag försökte närma mig gräsrötterna, försökte förstå den vanliga soldatens erfarenheter.

Jihadist är en krigare som motiveras av islam, berättar Marco Nilsson. Tvisterna som varit bland muslimer är när jihad är legitimt och vilka metoder som får användas när man är jihadist, säger han. Men det är ett mångsidigt fenomen och varför vissa vill bli jihadister går inte att förklara, har han upptäckt.
– Något jag lärt mig från de här intervjuerna är att det inte finns några enkla förklaringar. Alla har sina egna skäl till varför man vill bli jihadist.