Nu måste Grekland ta fram listan - nya miljardstödet på spel

1:41 min

De närmaste timmarna måste den nyvalda grekiska regeringen presentera en lista med förslag på åtgärder för att bland annat få fart på den grekiska ekonomin. Listan måste sedan, inom några dagar, godkännas av de länder som har lån till Grekland.

Det är EU, Europeiska centralbanken och Internationella Valutafonden som tillsammans måste godkänna den omtalade listan. Detta för att Grekland överhuvudtaget ska få sitt nuvarande stödprogram förlängt i ytterligare fyra månader.

Den hårt ansträngda statskassan är praktiskt taget tom, och Grekland måste ha påfyllning av nya stödmiljarder Euro.

Närmast hägrar en utbetalning på sju miljarder euro i enlighet med nuvarande stödprogram, som efter uppgörelsen i fredags med de länder som har euron som valuta förlängs ytterligare fyra månader.

Det har redan läckt ut att listan från den grekiska regeringen är ungefär fyra till fem sidor lång, och innehåller olika åtgärder för att få in ännu mer skattepengar till den grekiska staten.

Det mesta är känt, bland annat sedan valrörelsen i Grekland i början av året. Regeringen vill nu, precis som då, att rika greker ska beskattas hårdare.

Den ska också ta krafttag mot den utbredda smugglingen av cigaretter och bensin. Det här är alltså några av de förslag som lånegivarna ska få ta ställning till de närmaste dagarna, och om det här räcker.

Eller krävs det ännu fler, betydligt tuffare åtgärder för att lånegivarna ska säga ja. Ett ja kan komma redan efter det som beskrivs som en telefonkonferens i morgon, eller också senare i veckan.

Ändå måste tre länders hemmaparlament också godkänna uppgörelsen under veckan. Det är Tyskland, Nederländerna och Estland.

Där väntar mycket tuffa debatter - debatter som redan startat - om det är rimligt att ge Grekland fyra månadernas respit, genom att förlänga det nuvarande stödprogrammet.

Det är alltså upplagt för ännu en vecka av osäkerhet hur det ska gå med Greklands skuldtyngda ekonomi.