Glutenfritt inget för friska människor

4:24 min

Att äta glutenfritt har blivit en trend. Men det finns ingen forskning som visar några positiva effekter för friska personer som äter glutenfritt. 

 

Även om man inte är intolerant mot gluten finns det en del personer som äter glutenfritt för att gå ner i vikt och må bättre. Endast de med sjukdomen Celiak har nytta av att avstå gluten, säger forskaren Anneli Ivarsson vid Umeå Universitet.

– Glutenintolerans beror på en sjukdom som heter Celiaki och det är en vanlig sjukdom och de som har det ska ju äta glutenfritt. Andra har ingen nytta av det. 

Men det kom ju uppgifter på att det kunde vara bra även för andra att avstå från gluten...?

– Det var en väldigt liten australiensisk studie och även de forskarna har backat, säger Anneli Ivarsson, överläkare på Umeås universitet. Det visar sig att det egentligen är kolhydraterna och inte gluten som ger effekt. Det är ett dilemma hur man ska veta vad man ska lita på men Livsmedelsverket har gått ut med information om att det är bra att äta mer frukt, grönt, bär, bönor, nötter, fisk och mindre kött. Det vet vi har effekt men det går inte igen mediebruset.

– Av de solskenshistorier som vi ser i pressen idag är att de som avstår gluten och mår bra förmodigen ÄR glutenintolerans. Vi behöver hitta fler av dem som har sjukdomen. Man kan ta prover hos sin hälsocentral eller att gå till Apoteket för att köpa en test.