Lite våld men grövre språk i skolan

5:30 min

På gymnasiet Jacobsskolan i Hässleholm är incidenter med våld sällsynta. Men språkbruket mellan eleverna har blivit värre enligt rektorn.

Skåne län har flest anmälda fall av våld i grund- och gymnasieskolan och våldsincidenterna ökar. Men på Jacobsskolan i Hässleholm är det sällan det uppstår situationer där våld används.

– Som jag ser det just nu så är det lugnt och härligt. Vi är väldigt noga med att gå ut och tala om att så här gör vi inte på skolan utan här är det nolltolerans och det tror jag eleverna uppfattar. Visst kan det jäsa lite här och var men då rycker vi ut och tar tag i problemet, säger rektor Uno Nilsson.

Den senaste incidenten på skolan var för ett drygt år sedan när en tjej slog en annan i huvudet. Båda fick då prata med rektorn och konflikten löstes. Uno Nilsson anser att ett grovt språkbruk, i skolan och på nätet, är ett vanligare problem.

– Jag tycker att det har blivit hårdare och tuffare på de tio år som jag har varit i skolan. Man har ord och uttryck som jag inte vill ta i radion.

– Ibland hör man grova ord och ibland är det mellan kompisar och de kanske inte menar det fullt ut. Men jag kan inte säga att jag hör det ofta, säger elevskyddsombudet Erik Fagner.

Elevkårens ordförande Diana Al-Sheik menar att det kan finnas skillnader mellan tjejer och killar.

– Jag tycker jag har hört det ganska ofta och det är lättare att sitta bakom en skärm och skriva saker än att säga det till en person.

Hur menar du då?

– Det känns som att tjejer är grövre och skriver saker när de inte träffar varandra medan killar kan säga det rakt ut till varandra om de stör sig på något.