VM-guide: Damernas 10 km fri stil

16 min

Här är förutsättningarna inför dagens lopp över 10 km (damer) vid Skid-VM i Falun. Starten går 13:30

Disciplin: 10 km fri stil, damer
Tid: Kl. 13.30, sändningen startar redan 13:03 i P4 och via Sveriges Radio Play.

Svenska deltagare:

Maria Rydqvist, Jennie Öberg, Emma Wikén och Charlotte Kalla. Startlista

Favoriter: 

I fri stil är detta Charlotte Kallas favoritdistans och hon pekas ut från flera håll som favorit till att bärga guldmedaljen. Bland annat har Marit Björgen sagt att Kalla kommer att bli svår att slå den här gången.

Bland de övriga tunga namnen finns the usual suspects det vill säga Therese Johaug, Marit Björgen och Astrid Uhrenholdt Jacobsen i första hand. Ska man tolka oddssättarna är det upp till Kalla att förhindra ytterligare en dag av norsk dominans på Lugnets skidstadion.

Svenska chanser:

Charlotte Kalla är huvudfavorit i loppet och det solklart största svenska hoppet. I genrepet i Östersund (sista världscuptävlingen före VM) krossade hon det övriga fältet på just den här distansen.

Emma Wikén hade en tung första tävling under VM när hon blev nittonde i skiathlon-loppet. Formen verkar inte riktigt finnas dessutom är hon bättre i klassisk stil. Men vill hon ha en plats i stafettlaget så gäller det nog att hon åker bra idag.

Jennie Öberg är framförallt en sprinter, som inte fick åka sprinttävlingarna i Falun. Hon blev dessutom petad från skiathlon-loppet, trots att Anna Haag blev sjuk. Nu har Öberg chansen att visa förbundskaptenen att hon borde fått åka fler distanser på VM.

Maria Rydqvist blev inkallad i truppen när Anna Haag blev sjuk. Och Maria Rydqvist visade direkt i skiathlon-loppet (nia) att formen är god. Ett bra lopp till och hon borde ligga bra till för stafetten.

Den svenska historien:

OS 2014 (OBS! Klassisk stil):
1 Justyna Kowalczyk, Polen 
Charlotte Kalla, Sverige
3 Therese Johaug, Norge

VM 2014:
1 Therese Johaug, Norge 
2 Marit Björgen, Norge 
3 Julija Tjekaljova, Ryssland

Charlotte Kalla, Sverige