Invandrare räddar service på landsbygden

1:43 min

Utan invandrare skulle flera platser i länet vara utan matbutik. Den senaste tiden är det fler invandrare än svenskar som satsat på en nyetablering, det konstaterar föreningen Landsbygdsmentorerna.

Enligt Stig Hellström, som är ordförande i Landsbygdsmentorerna, drivs nio glesbygdsbutiker i länet i dag av invandrare. Sex av dem är män, tre av dem är kvinnor. Invandrarna står dessutom för de allra flesta nyetableringarna de sista ett-två åren.

– Det finns några butiker som jag inte tror att vi hade kunnat få etablerade om inte de här människorna hade vågat och velat satsa. Och trivts med det, säger Stig Hellström.

Landsbygdsbutiken har blivit lite av den nya tidens kinarestaurang och pizzeria. Genom att ta över nedläggningshotade matbutiker på landet skaffar man sig en försörjning och får på så sätt lättare chans att komma in i Sverige.

Invandrarna är dessutom beredda att jobba betydligt mer än svenskarna.

– Vissa butiker är förenade med väldigt mycket jobb och det är de medvetna om och de tar det, säger Stig Hellström.

– Det är bra. Det är bra för landet, bra för landsbygden och bra för alla.

Landsbygdsmentorerna stöttar med utbildning i att driva butik, förhandlingar med hyresvärdar och uppmuntrar de invandrade butiksägarna att lära sig språket och svenska mattraditioner.

Lei Zhang, som tog över ansvaret för matbutiken i Gullabo utanför Torsås när hennes man dog i höstas, har haft stor hjälp av sin mentor. Och av sina nya grannar:

– Det var därför min man beslutade sig för att köpa den här affären. Han sade att Gullabo är en fantastisk plats och att han ville bo här i resten av sitt liv. Och nu förstår jag vad han menade.