Snart ska du slippa stå i kö för länge vid olyckor

1:30 min

Den tid som du sitter i bilkö när det inträffat en olycka ska bli kortare. Bland andra Räddningstjänst, polis, ambulans, bärgare och P4 Kalmar ska samarbeta för att arbetet på plats ska gå ännu snabbare

2010 började de som arbetar på en olycksplats samarbeta bättre i Östergötland. Det har gjort att stoppen vid en olycka blivit upp till en halvtimme kortare, enligt Trafikverket.

Nu sprids erfarenheterna från Östergötland över Sverige.

– Man har sett att tiderna som det är stopp i trafiken har minskat med 15 till 30 minuter, berättar Susanne Östangård som jobbar på Trafikverket i Kalmar.

Du som bilist kan också hjälpa till, för att arbetet ska gå smidigare när en olycka inträffat.

– Om det fortfarande går att köra förbi så ska man köra sakta, eftersom det antagligen finns oskyddad personal som arbetar på olycksplatsen. Är det helt stopp så ska man tänka på att ställa sig i det högra körfältet, så att räddningsfordon kan ta sig fram i det vänstra, säger Susanne Östangård.

P4 Kalmars trafik- och serviceredaktion är en av parterna som hjälper till att få det att gå smidigare. Den informerande rollen är viktig, enligt Clarence Hansson som jobbar på trafikredaktionen:

– Det är dels viktigt för att få trafikanter att välja andra vägar och dels för att lugna andra trafikanter. En del blir så stressade att de vänder på vägar där de inte borde vända, som motorvägar eller vägar med vajerräcken.

Dina ögon är viktiga, för att andra trafikanter ska få veta vad som händer! Ser du störningar i trafiken – ring alltid till radions trafik- och serviceredaktion: 020-999 444.