Länets bönder väntar på miljarder från EU

3:59 min

Flera EU-miljarder skulle kunna underlätta för såväl svenska mjölkbönder som andra satsningar på landsbygden - men det fortfarande saknas nödvändiga beslut nere i Bryssel.

Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) som besökte Kalmar län i dag, måndag, såg pengarna som en viktig del för att få fart på utvecklingen på landsbygden - men tycker det dröjer ovanligt länge:

– Det är bara att beklaga att det är på det sättet, säger han och riktar kritik mot nuvarande regeringen, som borde göra mer, menar han.

Det svenska landsbygsprogrammet omfattar allt från ett särskilt ko-stöd på en tusenlapp per år och ko för mölkbönderna - till stöd för utbyggnad av bredband via fiber till landsbygden - men där avsaknanden av beslut gör att lantbrukare och andra på landet inte kan göra de investeringar de skulle vilja ännu.

Ralf Johansson tog emot Eskil Erlandsson på sin gård i Norra Tång utanför Bergkvara där man börjat förbereda för bredband - men inte kan gå vidare förrän man får klartecken om stöd:

– Det blir för dyrt annars om man ska stå för alla kostnader själv, säger han.

Från regeringen, med nuvarande landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) är beskedet att man gör allt för att skynda på beslutet i Bryssel och har haft möten med den ansvariga EU-kommisionären. Det formella beslutet väntas komma i juni och pengar kan betalas ut till de flesta under hösten.

Samtidigt står det klart att landsbygdsprogrammet inte räcker på långa vägar för att väga upp det stora bortfall som det ovanligt låga mjölkpriserna innebär i dag. Så utmaningarna för Ralf Johansson och hans kollegor finns kvar. Men också framtidstron.