#IBS #magtarm

Josefin blir helt utslagen av sin IBS

1:32 min

I sex år har Josefin Trogen i Kristianstad åkt in och ut mellan akuten och doktorer med magsmärtor. Och det är allt fler som hör av sig till intresseföreningar för att få råd kring folksjukdomen IBS, Irritable Bowel Syndrome. 

Nästan var sjunde svensk har idag IBS, eller runt femton procent. De flesta är kvinnor, men man tror att mörkertalet är stort bland män. 22-åriga Josefin Trogen fick diagnosen IBS för några veckor sedan. Då hade hennes kraftiga magsmärtor pågått i över sex år - till och från - men ibland varje dag.

– När jag får ont får jag riktigt ont, det är så att jag inte kan stå upp. Jag blir helt utslagen, säger Josefin Trogen.

Och det är ett av de vanliga symptomen för IBS, andra kan vara kraftiga diarréer, förstoppning och problem med mycket gas i magen.

Antalet som har IBS har en längre tid legat på ungefär samma antal, men de senaste åren har allt fler börjat intressera sig för sjukdomen. Det har Gerd Winoy Movitz som är ordförande Mag- och tarmföreningen i Skåne märkt på samtalen som bara blir fler och fler.

– Det kan vara de sista fem åren. Det är många människor som tror de har IBS, har fått diagnosen IBS och undrar vad de kan göra åt det och vad de kan få för hjälp, säger Gerd Winoy Movitz.

"Ta en alvedon och stressa mindre." Det var råden som Josefin Trogen har fått. Under sex år har hon aldrig blivit ordentligt undersökt och heller inte fått någon diagnos, utan har själv fått läsa på.

– Då har jag börjat inse vad det är och inte orkat ta tag i det igen för att jag vet att jag inte kommer få någon hjälp, säger Josefin Trogen.

Men för ett par veckor sedan gick hon ändå till läkaren.

– Hon sa bara att så länge du inte har värre besvär, eller att det inte är såhär eller såhär eller såhär, så tänker inte jag utsätta dig för några hemska undersökningar. Då är det IBS.

Det finns inget botemedel för IBS, istället försöker man behandla symptomen. Ibland med medicinering, men för många patienter innebär det att läkaren säger att man själv får prova sig fram.

– Alltså viss mat ska man undvika. Och sen är det det här med avslappning, att inte stressa så mycket varken fysiskt eller psykiskt, säger Josefin Trogen.