Djup ekonomisk kris i Nigeria

1:33 min

Nigeria, Afrikas största ekonomi, genomgår just nu en djup kris. Osäkerheten kring det kommande presidentvalet och konflikten i nordost har fått valutan och börsen att rasa.

Vid stimmiga köpcentret Sherif Plaza i Abuja möter jag kläddesignern Kennedy som säger att det sjunkade värdet på nairan, den lokala valutan, är ett problem för honom och hans affärsverksamhet. Däremot vet han inte varför just nu.

Men det är en kombination av faktorer som gör att Nigeria, Afrikas folkrikaste nation och största ekonomi, går igenom sin svåraste ekonomiska kris på decennier. Nigeria är också kontinentens största oljeproducent. Och störtdykningen av oljepriset slår därför hårt mot statens finanser.

Gränsen på 65 dollar per fat för att få budgeten i balans har redan passerats. Oroligheterna med islamistiska Boko Haram i nordöstra Nigeria har växt till ett rejält hot, som i sin tur var orsaken till att presidentvalet sköts framåt sex veckor, vilket spätt på osäkerhet kring Nigerias ekonomi.

Regeringen gör vad den kan. Skatter på lyxvaror har införts, en miljard dollar på tolv dagar har östs ut för att försvara valutan. Men inget verkar hjälpa. Förra veckan tappade börsen i Lagos 684 miljarder naira i värde på fyra dagar, det är 28 miljarder kronor.

Möjligen kan det klarna efter valet den 28 mars, men det leder till politiska oroligheter och våld, lär det dröja länge innan Nigerias ekonomi återhämtar sig.