USA dömer palestinska myndigheten att betala miljarder

1:34 min

PLO och den palestinska myndigheten döms att betala 218 miljoner dollar i skadestånd till amerikaner som skadades och dödades vid terrorattentat i Israel för mer än tio år sedan. En federal domstol anser att palestinierna medvetet har understött terroristerna som utförde dåden.

Domen bygger på bland annat på terroristlagar i USA som innebär att skadeståndet automatiskt kan trefaldigas till 655 miljoner dollar, eller fem och en halv miljard svenska kronor.

PLO och den palestinska myndigheten väntas överklaga. De har genom sina företrädare i rättsprocessen, som pågått i åratal, sagt att de inte har något att göra med flera terrorattacker i Israel för mer än tio år sedan - bland annat sprängningar på ett kafé och i en fullsatt buss där också amerikaner dödades och skadades.

De tio amerikanska familjer som har stämt PLO och den palestinska myndigheten anser att palestinierna understött terroristerna och vill ha ersättning för död, skador och lidande för drygt 30 familjemedlemmar.

Familjernas företrädare hävdar att den palestinska myndigheten har ansvar för terrordåden eftersom flera av terroristerna var anställda och avlönade av myndigheten, även personer som redan satt fängslade i Israel.

Om domen vinner laga kraft skulle den innebära ytterligare en påfrestning på den palestinska ekonomin. Om den palestinska myndigheten inte skulle acceptera domen och ett skadestånd till de amerikanska familjerna, är det möjligt att staten Israel kan reagera.

Israel håller redan nu inne utbetalningar av 100 miljoner dollar i månaden till den palestinska myndigheten. Frysningen är ett straff för att den palestinska myndigheten ansökt om medlemskap i den internationella brottmålsdomstolen ICC.