Invandring kritiseras öppet inom KD

2:09 min

Det har gått drygt två månader sedan Kristdemokraternas partiledning lanserade sina första förslag om integration med bland annat indragna ersättningar och tillfälliga uppehållstillstånd. Nu hör man öppen kritik mot invandrare bland kristdemokrater ute i kommunerna. En del vill till och med gå längre än partistyrelsen.

– Man måste lära sig språket och man måste lära sig den svenska kulturen. Man måste genomgå assimileringen för att kunna integrera sig. Man måste lära de som kommer till Sverige att umgås, säger Janis Salts, kristdemokratisk lokalpolitiker från Tyresö.

– Själv har jag lettiska föräldrar så jag kan den där biten sedan barnsben.

Janis Salts vill också att partiet ställer större krav på dem som tar hit anhöriga. Partikollegan från Eslöv, Karin Lunde, tycker att invandrare tar hit alldeles för många anhöriga.

– De får ta hit de närmaste, sedan får det räcka. Sedan ska de lära sig svenska och det är ju många som inte gör det.

Janis Salts och Karin Lunde är två av de över 800 kristdemokratiska kommunpolitiker som samlades på partiets kommundagar i Örebro i helgen. Partiledningen höll flera seminarier, bland annat om de integrationsförslag som presenterades i december och i januari.

Det mest kontroversiella förslaget där är att flyktingar ska få tillfälliga istället för permanenta uppehållstillstånd. Jenny Larsen, som sitter i kommunfullmäktige i Vaggeryd, är en av dem som välkomnar den nya partilinjen.

– Vi måste våga diskutera de problem som det medför också, säger hon.

Men att de inte lär sig svenska och tar hit hela släkter. Så sa man ju inte förut i Kristdemokraterna?

– Det är ju fler än vi i samhället som tycker att det är såhär, säger Jenny Larsen.

Flera i partiledningen, som partiledaren Göran Hägglund och gruppledaren Emma Henriksson, reagerar med förvåning när de hör uttalandena från kamraterna ute i kommunerna. Det gör även partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

– Jag blir förvånad, men jag tror också att det speglar den brist på kunskap som vi alla har.

Nu har partiledningen satt igång en kampanj för att ge medlemmarna fakta kring invandring och integration.

– Så mer kunskap så man vet vad det handlar om. Då lämnar man också bättre förslag, säger Acko Ankarberg Johansson.