Rädsla för terrorattack i Italien

2:09 min

I Italien råder större vaksamhet nu efter att extremiströrelsen IS hotat landet. Säkerheten har skärpts bland annat i katolska Vatikanen med ett stort symbolvärde och en majoritet av italienarna är oroliga för en attack.

– Det är väldigt farligt att en fundamentalistisk grupp vill uppnå sina mål genom att föra krig, säger Francesca Quovadis.

Hon sitter i solen vid kolonnerna på Petersplatsen och ser turister med selfiestativ köa. Poliser och vakter övervakar besökarnas rörelser.

Över 70 procent av italienarna är rädda för att extremiströrelsen IS ska attackera Italien, enligt en opinionsundersökning i italienska upplagan av Huffington Post.

I samband med IS brutala mord på kristna egyptier hotade rörelsen med att attackera Italien med Libyen som bas och uppgav att den har stridsklara medlemmar söder om Rom.

– Det märks att det är mer säkerhet nu här i Vatikanen, vid monument och på flygplatser, säger Francesca.

Polisbilar smyger fram och tillbaka här. Men påven Franciskus som vill ha en vänlig framtoning vill inte ha vakter för nära sig.

Skyddet har också stärkts kring byggnader som utrikesdepartementet, synagogor och redaktioner i Italien. Italiens regering har varnat för kaoset i Libyen.

Samtidigt vill premiärminister Renzi lugna italienarna och tona ned hotbilden från IS. Han säger att Italien har den bästa underrättelseverksamheten i landet och är redo att angripa om det skulle krävas.

Turisten John Pitts säger att hotet i Italien liknar det i hemma i Storbritannien.

– Det är ett hot vi får leva med. Men förr eller senare kommer de att besgeras, som nazisterna, säger han.