Vetenskap

Ny forskning: Bastun bra för hjärtat

2:04 min

Män som badar mycket bastu drabbas mer sällan av hjärtsjukdomar än andra män. Det visar en finsk studie som följt över 2 000 medelålders män i cirka 20 år. Rönen presenteras i tidskriften Jama Internal Medicine.

– Fantastiskt, fantastiskt. I synnerhet när det är mycket fukt. Jag slappnar av i hela kroppen, säger Jan-Erik Nilsson som vi träffar på GIH-badet på Östermalm i Stockholm.

Men åsikterna om bastubadandet går isär.

– Bastu har aldrig varit min grej. Jag tycker att det är en obehaglig känsla. Jag får lite klaustrofobi och svårt att andas och det blir svettigt, säger Charlie Loftenius som jobbar i simhallen.

Forskarna konstaterar att ju mer männen bastar ju bättre mår de. Den som kliver i bastun fyra gånger eller fler varje vecka minskar risken för plötslig hjärtdöd med hela 63 procent, jämfört med dem som "bara" bastade en gång per vecka. Jan-Erik Nilsson bastar mycket och gärna, men riktigt så mycket blir det ändå inte.

– Nej, det tror jag inte att jag hinner med helt enkelt. Jag får bli pensionär först.

Axel Eriksson däremot ser till att hitta tid för bastubadandet.

– Jag tror inte att det går att basta mer än jag bastar redan.

Hur mycket är det då?

– Kanske fyra timmar i veckan.

Gissa om han blir nöjd över beskedet att han därmed minskar risken för flera olika hjärtsjukdomar.

– Det är ju perfekt. Men då så. Då tackar jag för det, säger Axel Eriksson.

De flesta männen i simhallen verkar gilla att basta. Men alla tror inte att själva bastandet verkligen förbättrar hälsan. Kanske är det män som är friska och sunda ändå, som bastar? Eller kanske är det att ta en paus i den hektiska vardagen som hjälper? Man vet inte.

Och inte vet man om kvinnor som bastar mycket blir friskare. För likt många andra vetenskapliga undersökningar har den finska studien bara tittat på män. Konstigt, tycker Kristina Wijkström.

– Det borde inte vara antingen eller, utan både kvinnor och män.

Vi vill veta om det är lika nyttigt för kvinnor att bada bastu som det är för män?

– Ja precis. Det är klart, säger Kristina Wijkström.