Facket rasar mot teknikstrulet för fiskarna

1:02 min

Det känns som vi slåss mot väderkvarnar. Det säger Sveriges Fiskares Riksförbund med anledning av allt det teknikstrul som drabbar småfiskare och som orsakar stopp och inkomstbortfall.

– Vi har ett flertal gånger i samtal med myndigheterna pekat på att det måste finnas fungerande alternativ, när tekniken inte fungerar, säger Jan Norlenius, vice ordf för Sveriges Fiskares Riksförbund till P4 Väst.

– Men vi har inte fått gehör för de synpunkterna hos myndigheterna ännu. I bland känns det som vi slåss mot väderkvarnar.

Att tekniken orsakar så mycket stopp och tidspill menar Jan Norlenius är ohållbart. Men han säger att man inte kan lösa problemet ensamma. Hav & Vattenmyndigheten måste sätta sig ner och inse att det finns ett problem, menar han, och så långt har man inte kommit.

Och det faktum att fiskarna själva får stå för kalaset när tekniken sätter käppar i hjulet tycker Jan Norlenius är fullständigt orimligt.

– Att man ska bli bötfälld och att man får ligga vid kaj i timtal för att vänta på en grön lampa – det kan inte vara rimligt att det här ska drabba den enskilde yrkesutövaren. Det måste komma fram alternativa lösningar, säger han.