Längre väntetider när socialtjänsten drar ner

2:03 min

Det har blivit längre väntetider för barn och familjer som behöver stöd i Uppsala. Det är effekten av att socialtjänstens Råd och stöd gör en ekonomisk neddragning i år, något som redan märks i färre antal anställda.

Råd och stöd är en öppen verksamhet som hjälper barn och ungdomar som själva vill ha hjälp med problem som till exempel missbruk. Ulf Wennström jobbar som familjebehandlare i stadsdelen Sävja och är kritisk till neddragningen:

– Det märks genom att det på vissa ställen har bildats köer. Det slår hårt och snett, säger han.

Socialtjänstens Råd och stöd hade i januari i år personal motsvarande 76 heltidstjänster. Det är 8 färre jämfört med januari förra året.

Vi har pratat med chefer i olika delar av verksamheten som säger att kötiderna för att få hjälp har ökat, det kan nu handla om att få vänta i 2 till 6 veckor. Det är något som har stor betydelse i vissa fall säger familjebehandlaren Ulf Wennström:

– Framför allt om det handlar om missbruk eftersom vi då har ett väldigt litet fönster. En ungdom kan vilja sluta missbruka i dag. I morgon vet vi inte.

Ulf Wennström menar att det är en sak för de som känner att de kan vänta i sex veckor. Men svårare för dem där det är mer akut.

Han är som socionom ett samtalsstöd till ungdomar och deras föräldrar som har problem. Det kan handla om allt från nedstämdhet till kriminalitet. Eller att det finns våld eller drogmissbruk i familjen.

Att socialtjänstens Råd och stöd har fått budgeten minskad med fem miljoner kronor i år presenterades som en satsning i höstas av den rödgröna majoriteten, något som fick Ulf Wennström att reagera:

– Jag höll på att köra i diket när jag cyklade till jobbet. Det är ju lögn, säger han.

Men vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau säger att besparingen är en satsning, eftersom de rödgröna gjorde en mindre neddragning jämfört med vad den förra alliansmajoriteten föreslog.

– De borgeliga partierna drog in 15 miljoner på Råd och stöd. Vi tillförde 10 miljoner för att rädda verksamheten.

Men de ska fortfarande spara 5 miljoner. Hur vettigt är det att kalla det för en satsning?

– Det är en satsning jämfört med de borgeliga partiernas budget, säger Ilona Szatmari Waldau (V).

– För mig är satsa att ge mer. Det gör man ju inte, utan man tar bort fem miljoner. Det är ingen satsning, säger familjebehandlaren Ulf Wennström.