Norska hamnarbetare söker stöd i Halmstad hamn

1:33 min

Halmstad hamn är en av de hamnar längs västkusten som kan komma att bojkotta containerterminalen i Oslo i Norge.

Detta på grund av att det Norska transportarbetareförbundet bett svenska Transportarbetareförbundet om sympatiåtgärder, efter att den norska hamnens nya ägare inte velat teckna kollektivavtal med facket.

Lars Lindgren är svenska Transportarbetareförbundets ordförande.

– Om man vidtar sådana här åtgärder så blir det så att man inte befattar sig med några fartyg som har destination till Oslo containerhamn. Det innebär ju att allt annat arbete i Halmstad hamn kommer att fortgå som vanligt, säger Lars Lindgren.

Det var i början av februari som Norska transportarbetareförbundet, NTF, inledde en bojkott av containerhamnen i Oslo. Anledningen är att den nya ägaren (turkiska företaget Yilport) vägrat teckna kollektivavtal med facket, utan istället tänker använda sig av egen personal, vilket gör att de norska hamnarbetarna mister sina jobb. Fartygen får nu gå till andra hamnar och NTF har också bett svenska Transport om sympatiåtgärder. Det skulle i så fall beröra Göteborg, Helsingborg och Halmstad som trafikerar hamnen i Oslo.

Om Halmstad hamn blir indraget i en bojkott eller inte kanske avgörs nu i veckan.

– På torsdag kommer vi åka till Oslo och ha ett möte med Norska transportarbetareförbundet och diskutera den här frågan, och sedan har vi en process i vår egen förbundsstyrelse som ska hanteras och därefter får vi se, säger Lars Lindgren.