(M) i stadshuset: Låt egna vakter i staden avhysa EU-migranter

1:20 min

Moderaterna i Stockholm menar att gränsen är nådd för EU-migranternas boplatser i Stockholm och uppmanar regeringen att ändra lagen så att staden på egen hand kan sköta avhysningar. 

Moderaterna i Stockholm vill att staden ska kunna anställda ordningsvakter att sköta avhysningar och även ansvara för att boplatser inte etableras på gatan. Till Dagens Nyheter säger Anna König Jerlmyr, att polisen inte hinner med detta.

– Vi behöver ge kommunen mandat att upprätthålla ordningslag och ordningsstadga. Så att man kan säkerställa att man inte bor på trottoarer och använder lekparker som toaletter.

Enligt DN är den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm inte intresserad av moderaternas förslag och partiet vänder sig medvetet till regeringen för att få gehör.

Till P4 Stockholm säger miljöpartisten Ewa Larsson:
– Vad jag ser tydligt från Moderaterna är att det tappat bort människan, att alla människor har lika värde. Men och andra sidan tycker jag det är bra att frågan kommer fram och visar att moderaterna vill ändra lagen, medan den nya majoriteten i Stockholms stadshus vill stoppa flyttkarusellen och erbjuda alternativ. Vi jobbar för hög växel, säger Ewa Larsson.