Kalle och tankefabriken

YOLO kontra YODO

4:26 min

YOLO, för er gammeltackor och åldermän, betyder alltså You Only Live Once. Och jag har invändningar mot själva uttrycket och tänkte förklara lite vad jag faktiskt menar.

Om vi börjar med att bena upp själva uttrycket: You Only Live Once. YOLO. Jag var så förvirrad de första gångerna jag hörde detta, för jag trodde att det handlade om den gamle kåsören Jolo, han som skrev andravärldskrigsserien Någonstans i Sverige, den där Janne ”Loffe” Carlsson blev Loffe med hela svenska folket. Och jag tänkte: pratar kidsen verkligen om Jolo – en gammal tidningsman som inte ens jag har riktigt koll på. Vad trevligt. Kanske finns det hopp för ungdomen ändå.

Men så var det alltså inte Jolo som i Jan-Olof Olsson utan Yolo som i You Only Live Once. För katter heter det YOLNT – You Only Live Nine Times.

Varken Yoda eller Yohio

Det här uttrycket ska man alltså använda innan man gör nåt livsfarligt. Innan man kastar sig utför en offpist-backe, innan man hoppar från sjumeterstrampolinen, innan man muckar med Susanne Fatah, då skriker man ”YOLO”. Som för att markera att man måste våga nåt ibland, man måste utmana livet.

YOLO ska alltså skiljas från andra populära ungdomsuttryck: Yoda, som är ett litet grönt troll i Star Wars, Yohio, som är en liten japan från Sundsvall och youghurt, som är som fil fast surare.

Som Carpe diem fast coolare

Det är, kan man säga, en lite coolare och ungdomligare variant av ”Carpe diem”, ett uttryck som en gång populariserades i filmen Döda poeters sällskap och som numera främst är stort i heminredningstidningar. Där brukar det stå ”carpe diem” skrivet på vita köksväggar i de flesta hem.

Men jag menar då att det inte borde heta YOLO. Det borde heta YODO. You Only Die Once. Och det är ju egentligen inte så bara, så därför borde det heta You Die Once – YDO. Och egentligen är det helt onödigt att påpeka att det bara sker en gång så det kan räcka med You Die – YD.

Men okej, det är lite lättare att säga YODO så kör på det. Min invändning mot uttrycket YOLO är ju att det är konstigt att trycka på att man bara lever en gång. För lever man bara en gång så bör man ju ta vara på det livet och inte riskera det med vansinniga skidåkningar och simhopp och Susanne Fatah-slagsmål. Vill man verkligen utmana nåt så är det ju döden och inte livet man utmanar. You Only Die Once – så kom igen döden, här ska du få en utmaning som heter duga.