#drogvarmland

Examensbeviset bevisar segern över missbrukarlivet

8:31 min

Stolt visar hon sitt examensbetyg. Med enorm viljestyrka har Maria och hennes man vänt tillvaron som missbrukare till heltidsarbetande och trygga föräldrar. Men samhället stöttar inte alltid den som vill kämpa sig tillbaka.

Även om du slutar missbruka finns skuldbördan kvar, i sjukjournalen är du fortfarande kodad som missbrukare och läkemedel som funkar som narkotika kan starta ett nytt beroende.

För elva år sen tog Maria Adolfsson beslutet att det fick vara nog. En av Marias nu vuxna döttrar anmälde sin egen mamma till sociala myndigheterna och fick in henne på ett behandlingshem, där vändningen kom. Hon hade blivit gravid igen, och det här barnet skulle inte bli omhändertaget av de sociala myndigheterna.

- Den femte januari 2004, det är heligt, för då bestämde jag mig för att ta tag i det! berättar Maria.

Men att byta ut ett liv på gatan är ingen enkel förändring. När vi träffade Maria för fyra år sen var drömmen att hon som aldrig avslutat nånting i skolan skulle komma in på undersköterskeutbildningen och få en riktigt examen..

Idag kan Maria visa upp sitt avgångsbetyg som utexaminerad undersköterska och skötare.

- Jag är fruktansvärt stolt att jag klarade det! Jag jobbar som vikarie i mitt nya yrke och jag tycker att jag kan ha nytta av mina svåra erfarenheter. Jag kan se människan, inte för det hon varit utan för det hon är.

Kodad missbrukare

Maria har föreläst tillsammans med sin vårdlärare om bemötande i vården. Ibland blir inte Maria bemött som den hon är, utan folk ser den gamla missbrukaren som hängde nere på stan. En annan utmaning är att gå till läkare. En kod i journalen avslöjar de gamla missbruksproblemen.

- Att gå till doktorn för att man har ont i foten och få frågan "hur går det med missbruket" är tufft! Efter elva år undrar jag när jag ska bli bara Maria igen.

En annan sak som överraskar Maria är när före detta missbrukare som i mogen ålder får exempelvis en ADHD-diagnos förskrivs med läkemedel som i princip är amfetaminpreparat. Läkemedlet riskerar drar igång ett nytt missbruk och kontrollen av hur de används eller om de säljs vidare i missbruksleden är obefintlig, menar Maria. Hon tycker att samhället avgiftar och tänder på i en rundgång.

På frågan vad som återstår för att hon ska känna att allt det gamla är övervunnet kommer svaret snabbt:

- Ett fast jobb! Då har jag uppnått allt det jag bestämde mig för, för elva år sen!