Trafik

Fler kommuner inför jämställd snöröjning

3:53 min

Allt fler kommuner i Sverige plogar jämställt. Statistiskt sett kör fler män bil medan kvinnor i högre utsträckning går eller åker kollektivt. Därför vänder allt fler kommuner på ordningen och röjer först på gång- och cykelvägar.

En av kommunerna som har mer jämställd snöröjning är Gislaved.

Niklas Palmgren, moderat kommunalråd i Gislaved, säger till P4 jönköping att de har prioriterat cykel- och gångvägar i flera år och att det även är en säkerhetsfråga att ploga gångvägar först eftersom gångtrafikanter är oskyddade.

Karlskoga blev för tre år sedan känd som första kommun att gå ut med en jämställd snöröjning och det har inspirerat flera kommuner.

Det finns dessutom pengar att tjäna på att röja snö på ett jämställt sätt, menar han.

– Det finns beräkningar som visar att kostnader för halkolyckor är fyra gånger högre än kostnaderna för vinterväghållning, så det finns en stadig slant att hämta hem, säger Magnus Jacobsson som arbetar med hållbar jämställdhet på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Det finns ingen statistik på vilka kommuner som röjer snö på det här sättet. I exempelvis Karlstad, Botkyrka och Umeå gör man det och i Stockholm har man beslutat att införa jämställd snöröjning nästa säsong.

Läs mer på Ekots hemsida.