POLITIK

KD Sjuhärad ratar hårdare hållning mot invandrare

1:39 min

Kristdemokratiska politiker runt om i landet skärper tonen mot invandringen, men inte i Sjuhärad. Här känner man inte igen sig i de nya tongångarna.

För drygt två månader sedan lanserade Kristdemokraternas partiledning sina första förslag om integration med bland annat indragna ersättningar och tillfälliga uppehållstillstånd.
Nu hör man öppen kritik mot invandrare bland kristdemokrater ute i kommunerna, men det är inget man ställer upp på i Sjuhärad.

– Det är inga breda lager som har de åsikterna. Det kan finnas här i Sjuhärad också, personer som vill gå längre med invandringskritik. Men det är inget som representerar ledningen eller det stora flertalet, säger Per-Olof Hermansson - vice ordförande för Kristdemokraterna Södra Älvsborg.

Det som partiet i stort vill problematisera är hur integrationen kan förbättras samtidigt som man sänker konstnaderna, menar han.

– Det finns ingen invandringsfientlighet i att sänka kostnaderna. 

Enligt Per-Olof Hermansson finns det alltid enstaka medlemmar som uttrycker ståndpunkter som inte representerar huvuddelen av partiet.

– Ofta är det så att partiledningen försöker vara mer diplomatiska och kanske korrekta och mediala, medan folk på gräsrotsnivå uttrycker sitt hjärtas mening. Så det är inget konstigt att de uttrycker sig grövre och kanske sticker ut hakan lite grann.