Forskare: Stoppa gruvetableringarna

Den svenska mineralpolitiken måste omarbetas. Det skriver elva forskare i en debattartikel och hänvisar bland annat till FN-kritik mot att Sverige inte respekterar urfolksrättigheter vid exploatering av markområden.

Nortland Recourses försök till gruvetablering i Pajala visar enligt forskarna att gruvor innebär ett stort risktagande för kommuner där gruvföretagen vill etablera sig. Dessutom menar forskarna att det visar hur hur svårt det är för myndigheterna att förutse de ekonomiska villkoren att driva en gruva långsiktigt.

Händelserna kring bolaget Northland Recourses gruvetablering i Pajala visar enligt forskarna flera svagheter i Sveriges mineralstrategi. Bland annat lyfter de fram att de direkta anslagen mineralstrategin är nästan enbart riktade till gruvsektorn, såsom 3,5 miljarder kronor till gruvrelaterad infrastruktur, samtidigt som det inte finns några direkta anslag överhuvudtaget till metallåtervinningssektorn.

De elva forskarna, som säger sig ingå i Sveriges gruvrealistiska forskarnärverk, menar att det behövs en ordentlig omarbetning av mineralpolitiken. Under tiden som det genomförs menar forskarna att det ska införas ett treårigt stopp för all gruvetablering och prospektering.

Forskarna skriver på SVD Opinion:
"Under dessa tre år bör riskerna med nya gruvor noga undersökas, urfolksrättigheter i form av ILO 169 implementeras och möjligheterna för recirkulation av metaller utredas än mer noggrant. Om bilden av Sveriges miljölagstiftning som världens bästa verkligen stämmer så borde en ny seriös utredning om framtidens mineralstrategi snarast genomföras."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio