Uppgifter: VM 2022 blir förkortat vinter-mästerskap

Världsfotbollen verkar vara överens. VM i Qatar 2022 flyttas från sommaren till vintern.

– Det finns en lösning, november-december, säger Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke.

Mer och mer talar för att det hett omdiskuterade och kritiserade världsmästerskapet spelas i november och december och att VM-slutspelet blir något kortare än vanligt. Just nu är representanter från spelarorganisationer, de sex förbundskonfederationerna och de stora ligorna och i Doha för att mejsla ut förslag som Fifas exekutiva kommitté ska ta ställning till vid sitt nästa möte i Zürich 19-20 mars.

Enligt Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, ordförande i det asiatiska fotbollsförbundet, rekommenderar en arbetsgrupp att VM spelas i slutet av året och att mästerskapet komprimeras med några dagar.

Det finns inga planer på att reducera antalet lag (32) och matcher (64).

– Några kommer att ha synpunkter, men oavsett vilket beslut som tas kommer det att finnas åsikter om det, sade Salman bin Ebrahim Al-Khalifa när han mötte medierna efter arbetsgruppens möte.

– Vi har noga övervägt och gått igenom flera olika alternativ och haft ingående diskussioner med alla inblandade. Nu tror vi att vi har identifierat vad vi tror är den bästa lösningen för den internationella matchkalendern 2018-2024 och fotbollen totalt sett. Det har varit en stor utmaning och jag vill tacka alla som på ett kontruktivt sätt bidragit till att hitta en lösning som kan fungera för alla, sade Salman bin Ebrahim Al-Khalifa.

Hur mycket kortare VM blir är oklart. Enligt Valcke är det en av frågorna man får titta närmare på.

Om förslaget klubbas i Zürich är det stick i stäv med de stora europeiska ligornas önskan om att spela i april-maj. Spel i november-december betyder ett långt speluppehåll mitt i den ordinarie säsongen.

Det får även stora konsekvenser för det europeiska cupspelet.

Fotbollen har tidigare haft januari-februari som ett alternativ för mästerskapet 2022, men då skulle slutspelet krocka med vinter-OS. Fifa har ända sedan Qatar vann omröstningen fått kritik för planerna att spela mästerskapet under sommaren 2022, när dagstemperaturen i landet ligger runt 40 grader.