Fyra års svår torka i Kalifornien får matpriserna att stiga

1:22 min

Den extremt svåra torkan täcker i stort sett hela den jättelika delstaten Kalifornien. Torkan är den värsta på flera generationer och kommer att påverka matpriserna även i Sverige, rapporterar Ekots USA-korrespondent från Central Valley.

Grafik: Svår torka i Kalifornien

– Den här torkan liknar inte någonting vi tidigare sett här och är den värsta i Kalifornien på minst 150 år, säger lantbrukaren Ryan Jacobsen.

Vi kör runt i den jättelika dalen Central Valley. Där odlas hälften av USA:s frukt och grönsaker, och resten går på export till hela världen.

Apelsiner och avocados, vindruvor och mandlar - allt blir dyrare när vattnet inte räcker till, och nu på fjärde året är det så illa att tusentals friska fruktträd ryckts upp med rötterna och malts ner till vedflis, eftersom det blir för dyrt att ha dem i jorden. Många fält och åkrar ligger obrukade och matproduktionen minskar.

Följden blir inte bara hundratals nedlagda lantbruk och tusentals arbetslösa lantarbetare här i det som brukar kallas USA:s skafferi, utan också högre priser på världsmarknaden för frukt och grönsaker, vilket även lär märkas i svenska affärer.

Torkan började 2011 men ingenting tyder på att den kommer att mattas av. I fjol uppmättes de högsta temperaturerna hittills här i USA:s folkrikaste delstat, och bristen på nederbörd i form av regn - och framför allt av snö i bergen - blir bara värre för varje år.