Flygbolag även inblandad i flera haverier

Flygbolaget European Executive Express som snart börjar flyga på linjen Kalmar-Växjö-Köpenhamn har inte bara dålig ekonomi utan också flera allvarliga flyghaverier bakom sig.

En granskning som Sveriges Radio har gjort visar att European står för två av de tre svårare flygkrascher som svenska flygbolag varit med om under hela 2000-talet. Hans Käll på Luftfartsstyrelsen säger att European med anledning av olyckorna nu står under särskild granskning.

Sedan år 2000 har svenska flygbolag varit inblandade i tre svårare flygolyckor, förutom olyckan på Linateflygplatsen i Milano 2001 med ett SAS-plan är det två plan från European som kraschat. Den ena olyckan skedde i norska Skien 2001 och den andra på Kallax flygplats i Luleå 2003. Båda planen kraschade i samband med landning, inga människor omkom, men flera skadades.
Olyckorna har utretts av Haverikommissionerna i Sverige och Norge och i båda fallen pekar utredarna på en rad brister i flygbolagets säkerhetsrutiner och kvalitetssystem, brister som ledde till att besättningarna begick flera ödesdigra misstag. Men trots de här båda olyckorna fick bolaget behålla sitt trafiktillstånd.

Daniel Elfstedt som är vice VD på European Executive Express säger till Sveriges Radio att de tagit till sig av den kritik som framförts och att de nu sett över sina rutiner:
- Det är inte farligare att flyga med oss än med någon annan, säger han.

I nyheterna i går, torsdag, berättade vi om Europeans dåliga ekonomi. Bolaget har bland annat skulder till Mora kommun och till Luftfartsverket. Daniel Elfstedt medger att bolaget har haft ekonomiska problem, men säger att det nu är på väg att vända.