#unggranskning

"Lärarna behöver ägna sig åt kärnuppdraget"

7:56 min

Nästan alla grundskolor i Malmö som Arbetsmiljöverket inspekterat har fått klagomål när det gäller förebyggande arbete mot hot och våld. Nils Martinsson som varit lärare i elva år menar att det är svårt att lägga sig i pågående slagsmål.

– Det behövs en djupare analys av detta. Det som är viktigt för att motverka hot och våld är att lärarna får ägna sig åt kärnuppdraget. Enligt min erfarenhet är att barn som är utåtagerande inte är inkluderade i undervisningen, säger Nils Martinsson.

Hur ska man motverka det?

– Man ska rensa på lärarnas skrivbord. Se till att de inte har så mycket administrativa uppgifter och uppgifter som inte tillhör själva undervisningen. Så att de får tid att fånga upp dessa elever. Jag är övertygad om att det förebyggande arbetet skulle hjälpa att motverka dessa situationer.

Du har ju jobbat som lärare ett tag nu, vad är din erfarenhet av hot och våld i skolan som drabbar både lärare och elever?

– Den erfarenheten jag är att hoten och våldet beror på misslyckad kommunikation mellan parterna. Om varje lärare hade haft möjlighet att möta varje elev och få den att känna sig välkommen så tror jag att det hade underlättat många situationer.

Under den här granskningen har vi pratat med elever som tycker att lärare ibland låter bli att lägga sig i och säga till när någon bråkar, varför tror du att det kan vara så?

– Framförallt är många fysiskt rädda. Jag har sett situationer där personer har ingripit och fått ett trauma.