Sportmagasinet

Sportmagasinet – Tingsryd och Troja/Ljungby krigar vidare

17 min

På torsdag fortsätter Troja/Ljungby och Tingsryd sin väg mot Hockeyallsvenskan. Sportmagasinet har synat lagens motstånd och går igenom de bestämmelser som gett motståndarlagen hemmafördel. 

Lyssna på hela Sportmagasinet via den blåa ljudknappen!

Under gårdagen lottades matchserierna i playoff 2. Troja ställs mot Piteå och Tingsryd mot Kristianstad.

Glenn Göransson, som bevakar Kristianstad för P4, säger att lotten mot Tingsryd inte mottogs med särskilt stor entusiasm. 

– Det var en mardrömslottning. Tingsryd har visserligen passat Kristianstad bra den här säsongen men rent historiskt och om man jämför trupperna så är Tingsryd snäppet starkare än Kristianstad. Så det mottogs inte särskilt väl i Kristianstad, säger Glenn Göransson hos P4 Kristianstad.  

Även Piteå har respekt för sitt motstånd, Troja/Ljungby, berättar Marcus Nilsson på P4 Västernorrland. 

– Man stöter på förhandsfavoriten och inser att det kommer att bli väldigt tufft. Troja är ändå en av favoriterna att gå hela vägen och har ett väldigt etablerat lag. Så Piteå är väldigt ödmjuka inför uppgiften och ser att det kommer bli väldigt tufft men kommer ändå satsa på att vinna, säger Marcus Nilsson hos P4 Västernorrland. 

Daniel Enestubbe: "Logiken haltar som en skadeskjuten höna"

Det har pågått en debatt om på vilket sätt det avgjort vilket lag som fått fördelen att spela två gånger på hemmais. 

Förbundet använder sig av ett seedningssystem som utgår från grundserien – medan många tycker att det borde vara Allettan som ska gälla som grund. 

En av dom är Daniel Enestubbe på Smålandsposten. 

– Grundserien är inaktuell. Avgjordes i höstas. Det ligger en serie emellan som heter Allettan. Och självklart är det den som borde ligga till grund för det seedningssystemet som vi nu ser, säger han och fortsätter:

– Genom att vinna sista omgången i Allettan räddade Tingsryd kvar Kristianstad i Allettan. Trots detta får Kristianstad en extra hemmamatch om det blir en tredje match. Anledningen är att Kristianstad placerade sig högre än Tingsryd i höstas. Och där haltar logiken som en skadeskjuten höna tycker jag. 

Förbundet: "Hälften av lagen känner nog att det är orättvist" 

Mikael Lundström är tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet. Han tror inte alla tycker att systemet är dåligt.

– Hälften av lagen känner nog att det är orättvist medan den andra hälften tycker att det är helt okej. Så det är nog en sanning med modifikation, säger han.

Varför baseras det inte på Allettan i stället för grundserien?

– Ja, det är väl på det här sättet det har varit. Innan har det varit en komplikation att lagen från norr spelade i en rak serie och inte i en hockeyetta. Det var därför vi tog beslutet att ha det som vi har det. Det är också i nuläget fastställt av våran tävlingsnämnd att det är den tolkningen som gäller, säger Mikael Lundström.