Benjamin Netanyahu kanske har ljugit

2:01 min

Benjamin Netanyahu är statsminister i Israel. Han har tidigare sagt att landet Iran lätt skulle kunna skaffa kärnvapen. Men israeliska experter menar att det är fel.

Klicka om du vill läsa mer!

Israel och Iran har länge varit fiender. De politiska ledarna i Iran har sagt att deras mål är att få bort hela den israeliska staten.

År 2012 höll Israels statsminister Benjamin Netanyahu ett tal där han varnade för Iran. Han sa att vapenexperter i Iran förberedde sig för att göra kärnvapen. Han sa att Iran skulle kunna ha sin första kärnvapenbomb färdig redan inom ett år, alltså år 2013.

Det sa han på ett möte i Förenta nationerna, FN.

Kärnvapen är farliga
Det som Netanyahu sa då lät förstås skrämmande för många israeler. För vissa kärnvapen kan bli väldigt kraftiga och en enda kärnvapenbomb kan förstöra en hel stad.

Men det som Benjamin Netanyahu sa för några år sedan kanske var fel. Det tror åtminstone Netanyahus egna experter på säkerhetsmyndigheten Mossad.

Mossad spionerar
Personalen på Mossad ska ta reda på hemligheter om Israels fiender.

De har bland annat undersökt vilka möjligheter Iran har att bygga kärnvapen. Experterna på Mossad säger att Iran inte klarar av att bygga kärnvapen. Så står det i några hemliga texter som Mossad skickade till en säkerhetsmyndighet i Sydafrika år 2012.

Nu har journalister fått läsa de här hemliga texterna. Journalisterna jobbar på den arabiska tv-kanalen Al-Jazeera och tidningen The Guardian i Storbritannien.

Bomber eller elektricitet
De politiska ledarna i Iran säger att de inte bygger kärnvapen. De säger att de bara vill ha kärnkraft för att kunna göra elektricitet.