Svenskt medaljhopp missar inomhus-EM

Friidrottsgalan i Globen förra veckan blev den enda tävlingen inomhus för Meraf Bahta. En fotskada gör att Bahta, som tog EM-guld på 5000 meter i somras, lägger ner inomhussäsongen och missar EM i Prag.

Meraf Bahta gjorde säsongsdebut i Globen förra veckan och det slutade med personligt rekord inomhus på 1500 meter med tiden 4.06,42. Men Bahtas fot är inte tillräckligt bra för att det svenska medaljhoppet ska kunna ställa upp i EM.

– Meraf har i samråd med sin tränare Ulf Friberg beslutat att inte tävla mer inomhus, utan i stället låta foten vila från spikskor och redan nu starta upp sin grundträning inför sommaren i stället. Detta för att vara säker på att kunna göra en bra sommar där VM i Beijing är det stora målet. Jag tycker beslutet är klokt men kommer givetvis sakna henne i Prag, säger förbundskapten Karin Torneklint i ett pressmeddelande.

Med drygt en vecka kvar till inomhus-EM i Prag har Karin Torneklint utökat den svenska truppen med fem namn till sammanlagt tolv aktiva.

En som kommer att få göra mästerskapsdebut är 22-åriga Anna Silvander som överraskande tog guld på 800 meter på inomhus-SM i helgen.

– Anna Silvander visade på inomhus-SM att hon är en tuff löpare som kan avsluta sitt lopp i ett snabbt tempo vilket bådar gott för ett mästerskap, säger Karin Torneklint.

Längdhopparen Michel Tornéus, som gjorde säsongsdebut i Globen med ett hopp på 8,07 förra veckan, får sällskap av ytterligare en svensk längdhoppare i EM.

– Andreas Otterling gjorde fina hopp bakom Michel i XL-galan och kan komma att överraska många om han fortsätter i samma stil, säger Torneklint.

1500-meterslöparna Johan Rogestedt och Staffan Ek är också uttagna efter sina insatser i Globengalan.

Inomhus-EM i Prag avgörs 6-8 mars.