Nya kostråd till babyn för att hindra nötallergi

4:58 min

Spädbarn som får äta jordnötskex under sina första elva månader löper mycket mindre risk att bli jordnötsallergiker, visar en ny brittisk studie.

Lyssna på Eriks intervju med Magnus Wickman som är professor på Karolinska Institutet. 

– Det är en fantastiskt väl genomförd studie. Den kommer från en forskargrupp i London för att komma fram till resultatet. Man såg att barn i Israel och som tidigt fick äta jordnötter blev i mindre utsträckning allergisk mot nötter än barn i London som inte fick nötter tidigt. Man delade in barn i två grupper och följde upp detta i många år. Resultatet är slående i skillnad mot nötallergi, berättar Magnus Wickman.

– Vi har ju tidigare sett att om man äter fisk tidigare så blir man inte allergisk lika mycket, men det här är mer bevis. Det här är så nära sanningen man kan komma. Den hypotes som nu forskargruppen kommit fram till är; att man utvecklar allergiantikroppar mot mat är det som penetreras i huden när man är liten, inte det som man äter. Men det man äter det utvecklar man en tolerans emot. Man drar inte igång allergi. 

Är det alltså så att om man kommer i kontakt med nötter på huden när man är liten så är det värre än om man äter nötter? 

– Ja, det kan räcka att familjen i övrigt äter nötter i hemmet. 

Hur är det då med andra livsmedel? 

– Det är inte visat. Mjölk introduceras så tidigt så det går inte att göra något. Vi ska ta bort rekommendationerna att små barn inte ska äta ägg och fisk under det första året. Det är mycket som säger att det kan vara tillämpbart på andra livsmedel. När det gäller jordnötsallergi så är det inte så vanligt i Sverige. Det är också viktigt att inte ge sina jordnötsallergiska barn nötter. Det är fortfarande farligt. 

Sen ska man väl generellt inte ge små barn nötter? 

– Nej, de kan sätta i halsen. Man ska inte göra detta på egen hand utan diskutera med sin läkare, säger Magnus Wickman.